top of page
Zoeken

Hoe kun je meer op jezelf vertrouwen?

‘Vertrouw je benen!’ Als bambi op het ijs sta ik met twee dunne latten onder mijn voeten op de top van de heuvel. Voor me daalt de besneeuwde piste via een smal bochtig pad door hoge naaldbomen. Met een plof vallen af en toe hoopjes smeltende sneeuw van de takken. De zon door de bomen verwarmt mijn gezicht.Met mijn tenen zoek ik houvast in mijn schoenen. De dunne ski’s dreigen met elke beweging weg te glibberen op de ijzige sneeuw. Ik ben begonnen met langlaufen. Ik vind het geweldig maar het is technisch behoorlijk ingewikkeld. Het voelt een beetje zoals de eerste keer op schaatsen staan – herinner je je dat nog? Met veel moeite ben ik omhooggekomen. Nu sta ik aan de top en moet ik naar beneden. Ik weet dat mijn benen weten wat ze moeten doen, maar ik vertrouw ze nog niet helemaal.Hoe kun je meer op jezelf vertrouwen?


Zo veel mensen twijfelen aan zichzelf.


Mijn coachcliënt weet niet zeker of ze een mail moet sturen naar een mogelijke werkgever. Wat als ze haar vaardigheden niet goed genoeg vinden?


Mijn andere coachcliënt vraagt zich af of hij dat grote project aankan, terwijl hij weet dat hij het kan. Hoe kan hij daarin blijven geloven?


Een derde cliënt vraagt zich af of haar partner en vrienden haar nog wel leuk zouden vinden als ze vaker open is over wat ze vindt.


Ken jezelf

Om te leren meer op jezelf te vertrouwen, kun je proberen om jezelf beter te leren kennen. Weet wat je sterke punten zijn en kijk daar realistisch naar. Probeer erachter te komen wat die twijfel in je hoofd over je zegt. Welk beeld dat je over jezelf hebt staat je in de weg?


Accepteer en ga

Accepteer vervolgens je twijfel of angst. Ertegen vechten maakt het vaak erger. Laat het er zijn en ga toch, ondanks dat. Het is een kunst om ondanks twijfel toch die zekerheid in onszelf te vinden. Neem die sprong, duik naar je doel of vlieg van die heuvel af.


Focus je gedachten

En op het moment suprême, richt je gedachten op wat voor jou werkt. Bijvoorbeeld het doel dat je wil behalen of een zin of symbool dat voor jou werkt om met je onzekerheid om te gaan. Je kunt je ook richten op je vaardigheden en die goed tot uitvoering brengen. Voor mij is dat mijn ski’s parallel op de sneeuw zetten, mijn heupen goed naar voren duwen en met kleine stapjes mijn richting aanpassen terwijl ik naar beneden glijd.


Van die heuvel af door het besneeuwde naaldbos? Het was magisch en mijn benen wisten precies wat te doen.

Comments


bottom of page