top of page
Zoeken

Hoe maak jij een verschil?

Klik! Ik ben nieuws aan het refreshen over de klimaattop in Glasgow. Zijn ze er al uit? Ah, de VS en China gaan samenwerken, mooi. Maar zijn er al bindende maatregelen afgesproken? Klik. Hmm, weer een analyserapport dat zegt dat het slechter gaat dan gedacht. Klik. Ah kijk, een draft tekst die hevig bekritiseerd wordt. Wat zou ik die graag willen herschrijven. Klik…Frustratie, hoop en teleurstelling vechten om een plekje in mijn hoofd. Machteloosheid wint. Ik ga even buiten lopen om mijn gedachten te verzetten. Ik kijk naar het stromende water in de rivier, de bomen die langzaam hun bladeren verliezen en ruik de bosgrond. Ik beeld me in dat de concepttekst van Cop26 er heel anders uit zou zien als al die onderhandelaars in pak gezellig samen voor hun tentje in de wildernis zouden zitten – in hippe Patagonia outfits - genietend van het silhouet van de naaldbomen, het geluid van een uil en een oneindige sterrenhemel die langzaam verschijnt.


Wat beteken ik als klein radertje in dit geheel? Een tijd geleden maakte ik samen met anderen van Klimaatgesprekken deze e-course over klimaatgesprekken voeren. Het gaf me concrete dingen om te doen: een gesprek over het klimaat beginnen met vrienden en buurtgenoten; de politiek aanspreken. Dat geeft me weer het gevoel dat ik iets kan bijdragen.Veel mensen zoeken naar dat gevoel om van betekenis te zijn. Om iets te doen dat waarde oplevert. Om een legacy achter te laten of om gewoon iets goeds te doen.


In mijn coachpraktijk zie ik veel twintigers en dertigers op zoek naar werk waarin je een verschil kunt maken. Vaak zie ik ze heel hard nadenken over de grote problemen die ze willen gaan oplossen: de klimaatcrisis, of ongelijkheid in de wereld, of misschien de biodiversiteitscrisis? Ze willen ertoe doen. En misschien ook wel een beetje in de massa uitblinken. Ik snap het.


In plaats van hard nadenken over wereldproblemen vind ik het vaak veel zinvoller om samen met hen te bekijken: Waar ben je eigenlijk goed in? Wat zijn jouw sterke kanten? Waar raak je door gemotiveerd? Als je dat onderzoekt en ernaar probeert te leven, dan komt daar meestal vanzelf iets buitengewoon goeds van.Hoe maak jij een verschil?
Comments


bottom of page