top of page
Zoeken

Vier manieren om met hoge verwachtingen van jezelf om te gaanBam! Met een plof val ik met mijn gezicht naar voren in de sneeuw. Ik wrijf de plakkerige sneeuwvlokken uit mijn haar terwijl ik naar beneden kijk. De anderen uit de groep zie ik als stipjes in de verte al bijna aan de voet van de piste skiën. Ik kijk naast me en graaf mijn ski’s uit de sneeuw. Mijn handschoenen worden nat en koud. Onwennig sta ik op en probeer ik mijn ski’s dwars op de helling te zetten. Ik zet mijn ene voet erin, klik. Mijn andere, klik. Het lukt! Ik ski een bocht, twee bochten, en bam! Daar lig ik weer.


Eigenlijk had ik van mezelf verwacht dat ik die helling wel even zou moeten kunnen skiën. Dat ik net zo goed zou moeten zijn als de rest. Of misschien nog wel een klein stukje beter. En niet alleen met skiën, ook met hardlopen, stukjes schrijven, duurzaam leven, een goede vriendin zijn, nieuwe coachmethodieken leren…


De beste manier om gelukkig te zijn, is om je verwachtingen los te laten. Zeggen ze. Maarja, hoe doe je dat dan? Hier zijn vier manieren die ik gebruik om met hoge verwachtingen van mezelf om te gaan.


1. Herken je eigen hoge verwachtingen

De eerste en allerbelangrijkste stap naar het loslaten van je verwachtingen is ze herkennen. Welke hoge lat leg je voor jezelf? Hoe ben je bezig jezelf te vergelijken met anderen? Wat zegt de stem in je hoofd tegen jou? Herkenning kan er soms al toe leiden dat de verwachtingen wat kracht verliezen en wat minder de baas over jou zijn. Bonuspunten voor jou als je een klein beetje liefdevol om jezelf en je hoge verwachtingen kunt lachen.


2. Gun jezelf te leren in kleine stapjes

Mijn kleine nichtje leert te staan door dag in dag uit zichzelf omhoog te trekken en weer terug op de grond te vallen. Je leert Frans door elke dag wat woordjes te leren. En dan verwacht je dat jij in een klap succesvol moet zijn? Als jij dus dingen wil bereiken, wat het ook is, geef jezelf de ruimte om het te leren in kleine stapjes.


3. Gebruik je hoge verwachtingen

Je hoge verwachting is ook iets moois. Je wil het goed doen, hebt misschien ambitie of je vindt iets belangrijk om naar te streven. Wat kun je doen om die verwachting om te zetten in iets positiefs? Gebruik het om – op een realistische manier – jezelf uit te dagen.


4. Werk aan het accepteren van negatieve gedachten en gevoelens

Terwijl ik in de sneeuw gingen er allerlei negatieve dingen rond in mijn hoofd. ‘Ik ben zo slecht, de anderen zijn vast geïrriteerd omdat ze op me moeten wachten.’ Tegen die gedachten en gevoelens strijden maakt ze vaak alleen maar erger. Beter werkt het om ze te leren accepteren. Dat is heel moeilijk, want het betekent dat je ze toestaat er te zijn. Maar paradoxaal genoeg zorgt dat ervoor dat ze minder impact op je hebben.


Vijf minuten later bereik ik met een glimlach het eind van de piste. ‘Ik ben er!’, roep ik lachend naar de groep die op me wacht. Misschien moet ik nog maar even niet op de zwarte piste, maar dat betekent nog niet dat ik niet kan skiën. Morgen probeer ik het nog een keer.

Comments


bottom of page