top of page
Zoeken

Welke afgrond wil jij in de ogen kijken?
Aan de ene kant een afgrond naar Italië, aan de andere kant de gletsjer in Frankrijk, onderdeel van het Mont Blanc massief. Tien maanden geleden trok ik samen met mijn vriend naar de Franse Alpen. Hier heb ik niet alleen de luxe om in een prachtige omgeving te wonen, maar ook om mijn grenzen steeds vaker te verleggen. Waar ik een paar jaar geleden nog met trillende benen een twee meter hoge boulder(klim)wand op klom, sta ik nu op een alpiene klimroute op 3500 meter hoogte. Met die afgrond naast me.


Ik kijk naar de volgende stap die ik met mijn stijgijzers ga zetten in een richel met sneeuw. Mijn handen klem ik om een koud granieten rotsblok. Ik adem de frisse ijle berglucht in. En verschuif mijn evenwicht langzaam van mijn linker- naar mijn rechterbeen. De angst is nog steeds aanwezig. Maar ik kan er anders mee omgaan. En ondanks de angst toch de dingen doen die ik graag wil doen.


Wat ik enorm interessant vond in mijn coachopleiding is de werking van ‘exposure’: blootstelling aan dat waar je bang voor bent. Dat blijkt – evidence based – vaak erg goed te werken. Dus ik probeer het uit. Na het boulderen klim ik eerst wanden van 10 meter met touw. Ik ga langzaam steeds iets hoger, elke keer net over de grens van mijn comfortzone. Tot ik klimroutes doe van meer dan 100 meter. Een cursus alpinisme helpt me om beter gewend te raken aan de sneeuw. Als ik even niet durf, oefen ik met vallen en mezelf tegenhouden om naar beneden te glijden tot ik me zeker genoeg voel. Elke keer een trede hoger. En daar sta ik dan op deze prachtige route!

Werkt dit voor elke angst? Als je aan de slag gaat met exposure in de juiste omstandigheden en vanuit een stabiele basis blijkt de angst meestal uit te doven of ga je de angstige situatie minder vermijden. Zelfs al gaat de angst niet weg, dan kun je ook leren om ondanks die angst toch te doen wat je belangrijk vindt. En leren om het gebrek aan controle dat je ervaart te accepteren. Bij mijn coachcliënten die hun angst aan durfden te kijken – angst om een nieuwe carrièrestap uit te proberen, angst om voor zichzelf op te komen – zag ik ook het zelfvertrouwen groeien.


Ik ga het zelf nog eens proberen, blootstelling. Kijken of het ook werkt voor mijn angst om mezelf online meer te laten zien. Via verhalen over mijn kijk op coaching. Wat als ik niet tevreden ben over het resultaat? Wat als jullie het niks vinden of als ik geen reacties krijg? Ik ga die afgrond eens in de ogen kijken.

Welke afgrond wil jij in de ogen kijken?


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page